شهرستان تفرش از توابع استان مركزي با اماكن ديدني متعدد درآستانه بهار آماده پذيرايي از ميهمانان نوروزي است.
اين شهرستان خوش آب وهوا با دو هزار و ۷۹۲كيلومترمربع در شمال شهرستان آشتيان و جنوب غربي ساوه واقع شده و از شمال به ساوه، جنوب به اراك، شرق به قم و مغرب به اراك منتهي ميشود.
اين شهرستان داراي دو شهر، دو بخش وشش دهستان بهمركزيت شهر تفرش است كه بيش از ۵۲هزار و ۲۳۰نفر نفر در آن زندگي ميكنند.
گويش مردم اين شهرستان فارسي است و نقاط محدودي از آن تكلم تركي دارند.
تاريخ اين شهرستان به ماقبل اسلام ميرسد و نامش در اصل"طبرس" يا "گبرش" بوده كه وجه تسميه آن به خاطر سكونت زرتشتها در اين منطقه بوده است.
استاد "دهگان" در مورد تفرش نوشته، اين شهرستان ولايتي ازنواحي اراك است كه در زمان پارسها جز اصفهان و بعدها ضميمه قم و اراك شده است.
اين منطقه به خاطر ارتفاع زياد و كوهستاني بودن از زمستانهاي سرد و تابستانهاي معتدل و خنك برخوردار است.
ازجاذبههاي گردشگري تفرش "مسجد جامع ششناو" مربوط بهدوره سلجوقي است كه داراي مقصوره، شبستان، ايوان وصحن است كه قنات ششناو از مقصوره و درون آن ميگذرد.
آب اين قنات پساز عبور از داخل تكيه و خندق مجاور، در محوطه بيروني زير يك درخت چنار كهنسال بيرون زده واز شش ناو يا ناودان فرو ميريزد وبه درون كوچه و محلهها سرازير ميشود.
مسجد جامع ششناو در روزگار قاجار محل برگزاري نماز جمعه بوده و همچنين يكي از حوزههاي مهم تدريس علوم ديني به شمار ميرفتهاست.
از ديگر جاذبههاي گردشگري تفرش، "امامزاده حسين" در روستاي نظام آباد و ۴۰كيلومتري شمال شهر اراك است كه متعلق به دوره صفويه با گنبدي هشت ضلعي است.
در محله "ترخوران" تفرش نيز آرامگاه بزرگمردي از ديار علم ايران زمين پروفسورحسابي" است كه گردشگران نوروزي با گذران ساعاتي در اين بقعه مصفي با بخشي از نبوغ و تفكر ايراني آشنا ميشوند.
"قلعه قزلجه" در روستاي قزلجه، "قلعه خان" در روستاي نوبهار و دو تپه باستاني بالا و مشهد زلفآباد مربوط به دورههاي قبل ازاسلام ازديگر ديدنيهاي تفرش است.
"آب معدني چشمه گراو" در پنج كيلومتري شهرستان تفرش بين دوروستاي كبوران و طراران با خواص درماني متعدد از ديگر جاذبههاي اين شهرستان است كه گردشگران را به خود ميخواند.
درههاي مصفا و خوش آب وهواي در سطح منطقه تفرش نظير دره ديزه، بدر، فرك وستان چشم هر بينندهاي را به خود جلب ميكند و تابلويي از رنگ و طراوت را فرارو مينهد.
در چشمانداز طبيعي تفرش غارهاي زيبايي وجود دارد كهاز آن جمله ميتوان از "غار دوپستان" در كوه امجك، "غار علي خورنده" در فاصله ۵۰۰متري روستاي كوهين، "غار دربر" در كوه دربر، "چشمه پارك تفرش" و"رودخانه تفرش(آب كمر) نام برد.
صنايع دستي برجسته اين شهرستان توليد ظروف مسينه و قلمزني است و محصولات گردو و عسل آن شهرتي ملي دارد.